zondag 26 mei
Bijen en bioboeren: hoe beschermen ze onze voedselzekerheid?
Meer biodiversiteit, daar gaat de bioboer elke dag voor. Maar waarom is het zo belangrijk dat alle bijen, vlinders en hommels zich thuis voelen op een boerderij?
Het belang van bijen
Bijen zijn niet alleen belangrijk voor het maken van honing, ze staan ook in voor de bestuiving van bijna 80 procent van de voedselgewassen in de wereld. Door het verspreiden van stuifmeel naar verschillende bloemen zorgen nuttige insecten als bijen, vlinders en hommels ervoor dat planten zich kunnen voortplanten en tot vrucht komen.
Zonder deze helpers zouden we bijvoorbeeld vele soorten noten, fruit, groenten en chocolade niet meer kunnen eten.
Help de bij!
Helaas staat de populatie van nuttige bestuivers wereldwijd dramatisch onder druk. Vooral het gebruik van pesticiden vormt hierbij een grote bedreiging. Pesticiden tasten namelijk het centrale zenuwstelsel van insecten aan, waardoor ze hun oriëntatievermogen verliezen en niet meer kunnen overleven, wat dan weer grote gevolgen heeft voor de voedselketen.
Hoe kun jij helpen? Je kan minder maaien of meer wilde bloemen in je tuin planten, maar je draagt ook al je steentje bij met het kopen van lekkere en gezonde bioproducten. Met bio investeer je namelijk in een voedselsysteem dat samen werkt met de natuur, en dat zonder chemische pesticiden.
Bio & bijen: de perfecte match
De bijenpopulatie vaart wel bij de biologische landbouw. Bioboeren dragen namelijk extra zorg voor de biodiversiteit rondom hun bedrijf. Ze gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen én zorgen voor een fijne leefomgeving met een grote variëteit aan planten, bomen en struiken. Speciaal voor bestuivers zorgen ze vaak ook voor bloemenstroken, schuilplaatsen en insectenhotels.
Zo vind je op biologische bedrijven bijna 50% meer soorten blije beestjes als bijen, hommels en vlinders!