vrijdag 26 april
Tahin noodles met tofu en knapperige groenten
Ingrediënten (4 personen)
- 125 g rijstnoedels (2-5 mm breed),
- 75 g tuinbonen of erwtjes of gedopte edamameboontjes (diepvries),
- ½ el kokosolie,
- 250 g stevige tofu, in plakjes of blokjes,
- 1 kleine paksoi (200 g) of Chinese kool, fijngesneden,
- 2 tenen knoflook, geperst,
- 120 g courgettenoedels (zelf maken van ½ courgette, of kopen),
- sriracha of chilisaus naar smaak (optioneel),
- peper en zout
- 4 el neutrale olie of milde olijfolie,
- 2 el geroosterde sesamolie,
- ½ tl kurkuma,
- 3 el tahin (sesampasta) of pindakaas,
- 1 à 2 el sojasaus of glutenvrije tamari,
- 2 tl limoensap (vervang door appelcider- of rijstazijn),
- 1 el ahornsiroop (of kokosbloesemsuiker of honing),
- flink wat zwarte peper en zout, sriracha of andere chilisaus
- lente-ui, fijngesneden,
- 1 handvol pindanoten,
- sesamzaadjes,
- koriander
Bereiding (30 minuten)
- Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dat duurt meestal slechts 3 à 5 minuten.
- Laat ook de tuinbonen, erwtjes of edamame meekoken met de noedels. Spoel de noedels goed af onder koud water, om kleven te voorkomen.
- Verhit wat kokosolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Dep de tofublokjes droog met wat keukenrol en bak ze goudbruin in de pan.
- Voeg de paksoi toe aan de goudbruine tofu, samen met de knoflook. Laat een aantal minuten aanbakken, roer regelmatig.
- Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten in een kom te mengen met een garde. Proef en kruid bij zodat je de perfecte zoet-zuur-zoutbalans krijgt. Maak het eventueel pittiger met wat sriracha.
- Wanneer de paksoi lekker beetgaar is, voeg je de courgettenoedels, rijstnoedels en gekookte groenten toe. Giet er de saus bij en roer goed om. Laat kort opwarmen.
- Werk af met lente-uitjes, pindanoten, sesamzaadjes en koriander.
Tips
- Gebruik brede noedels (2 tot 5 mm). De saus blijft er beter aan kleven en ze zijn gemakkelijker onder de groenten en saus te mengen dan fijne rijstnoedels.
- Heb je geen tahin in huis maar wel pindakaas? Vervang de tahin door een halve hoeveelheid pindakaas. Zo creëer je toch een romige en nootachtige saus.
Recept: FoodLove (Stefanie Baert) uit het boek Ready, Set, Go!